Навіщо Нам потрібен Вітамін С (аскорбінова кислота)



Як відомо, деякі вітаміни організм людини може виробляти самостійно. Але це стосується далеко не всім, наприклад, до вітаміну С, тому людина отримує його тільки з їжею.
Вітамін С є самим основним вітаміном продуктів рослинного походження (овочів та фруктів, зелені), але в продуктах тваринного походження він відсутній.
Вітамін С добре розчиняється у воді, тому багато фабрик, що випускають вітаміни, виробляють його у вигляді таблеток.
Як впливає цей вітамін на організм людини?
По-перше, він стимулює ріст клітин організму, а значить, зростання людини в цілому. По-друге, він бере участь в окисно-відновних процесах, стимулює і покращує засвоєння вуглеводів, а також бере участь у тканинному диханні.
При регулярному і помірному прийомі вітаміну С поліпшується робота багатьох органів і систем - нирок, печінки , центральної нервової системи, ендокринних залоз та інших. Крім того, вітамін С бере участь в кровотворенні, а також виконує роль захисника організму, так як при його участі утворюються спеціальні антитіла, що вбивають хвороботворні мікроби, що потрапили в організм. Читайте також нашу статтю - Вітаміни Для Імунітету - Які Вітаміни Краще.
Важливу роль має вітамін у формуванні і зміцненні кісткової тканини. У разі гострого дефіциту може розвинутися така хвороба, як цинга, при якій ясна починають розпухати і кровоточити, а зуби розхитуватися і випадати. Крім того, до ознак цинги можуть ставитися безпричинне поява синців на тілі, кістки стають крихкими, а волосся ламким.
Як визначити, що людині не вистачає вітаміну С?
На початковій стадії у людини спостерігаються незначні зміни: він стає млявим, апатичним, у нього поступово знижується працездатність, як фізична, так і розумова, знижується імунітет, внаслідок чого людина починає частіше хворіти, а одужання настає набагато пізніше.
На наступній стадії гіповітамінозу С спостерігається різке підвищення чутливості до холоду, з'являється озноб без причини, людина швидко втомлюється, йому постійно хочеться спати, знижується або зникає апетит. У деяких випадках відзначається біль у ногах. На більш серйозної стадії на шкірному покриві з'являються ущільнення у вигляді вузликів, а сама шкіра стає сухою і шорсткою, так як відбувається ороговіння епітеліального шару шкіри.
Виявляється, що одного прийому вітаміну С недостатньо, так як до гіповітамінозу веде ще безліч факторів. До них відносяться вживання алкоголю, куріння, постійні стреси, постійна підвищена температура тіла. Як би не дивно це звучало, до зниження кількості вітаміну С в організмі призводить щоденний прийом аспірину, антибіотиків та деяких видів ліків.
Крім цього, шкідливі речовини (особливо на хімічному або металургійному виробництвах), які впливають на організм, також є причиною гіповітамінозу. До решти причин відносяться вагітність, надмірні фізичні навантаження, хронічні захворювання, гастрит, гепатит, неправильне годування дітей першого року життя (без введення овочів і фруктів), а також відсутність в раціоні людини всіх необхідних продуктів, в яких міститься вітамін С.
Як уникнути гіповітамінозу С?
Звичайно, найголовнішою профілактикою в цьому випадку є щоденне вживання достатньої кількості продуктів, що містять цей вітамін (мочену і квашену капусту, яблука, кавуни, а також компоти і соки, цитрусові).
Разом з введенням різноманітного меню рекомендується прийом комплексу вітамінів, який включає в себе вітамін С. Для людей, які страждають анемією (недокрів'ям), варикозним розширенням вен або гемороєм, щоденний прийом вітаміну С обов'язковий, тому що він зміцнює стінки кровоносних судин.
Яка добова доза прийому цього вітаміну?
Норма прийому вітаміну С залежить від стану здоров'я людини. Наприклад, здоровому організму в добу потрібно приблизно 100 мг вітаміну, для людей, що займаються спортом або важкою фізичною працею - до 200 мг, вагітним жінкам і матерям в період лактації - від 120 до 150 мг, а при респіраторних захворюваннях - 500-2000 мг.

Немає коментарів:

Дописати коментар