Добова Норма Вітамінів Для Людини




Не секрет, що вітаміни грають величезну роль в правильному функціонуванні нашого організму. Без них була б неможлива робота всіх систем: кровоносної, травної, сечовидільної, статевої та інших.
Нестача вітамінів несприятливо позначається на загальному самопочутті людини. Тому кожен з нас намагається вводити в свій раціон якомога більше продуктів, багатих вітамінами і мінералами. А деякі люди, ретельно піклуються про своє здоров'я, щоденно приймають вітамінні комплекси, в які входять практично всі вітаміни.
Як ми знаємо, дефіцит вітамінів в організмі користь йому не приносить. Але, виявляється, набагато більшої шкоди приносить їх надлишок, який виникає при нераціональному їх прийомі, а також при вживанні протягом тривалого часу деяких видів ліків. Саме з цієї причини дуже важливо дотримуватися дозування прийому вітамінів, так як для організму вкрай необхідно отримувати певну норму.
Розглянемо приблизну добову норму вітамінів:
Вітамін С (аскорбінова кислота):
Для здорової людини добова потреба у вітаміні С становить 70-100 мг; для людей, що займаються спортом - 150-200 мг; для вагітних і годуючих жінок - 120-150 мг; для людей, хворих на інфекційні захворювання - 500-2000 мг.
Вітамін Н:
Потреба у вітаміні Н на добу для здорової людини становить 150-300 мкг.
Вітамін Р:
Для здорових людей - близько 50 мг на добу. Для людей, які тривалий час приймають аспірин, препарати миш'яку, з інтоксикаціями хімічними речовинами, після опромінення, із захворюваннями кровоносних судин - близько 100 мг на добу.
Вітамін В8:
Добова норма вітаміну В8 становить 1 - 1,5 грама.
Вітамін D:
Потреба в цьому вітаміні у здорових дорослих людей поки точно не встановлена. Для дітей вона становить приблизно 0,0025-0,01 мг на добу. Люди, які живуть в районах Крайньої Півночі, а також ті, які страждають крихкістю кісток, потребують його більш гостро. У добу їм потрібно приймати цей вітамін в два рази більше, ніж зазвичай.
Вітамін В12:
Дорослій людині на добу достатньо 3 мкг вітаміну В12, для жінок в період лактації - 4 мкг. Виходить, що одного грама вітаміну В12 цілком вистачає на все життя.
Вітамін В5:
Добова потреба у здорової дорослої людини становить близько 6-8 мг.
Добова норма вітаміну В15 складає від 25 до 150 мг.
Вітамін В3 (добова потреба):
Вона становить приблизно 5 мг для людей, що ведуть звичайний спосіб життя; для людей, що займаються спортом, важкою фізичною працею, при вагітності та в період годування груддю, при нестачі в організмі білка вона зростає до 10 мг.
Вітамін В6:
Потреба у вітаміні В6 у здорової людини становить 1,7-2,2 мг на добу .
Вітамін А:
Для дітей підліткового віку вітамін А потрібен у кількості 1мг на добу, діти до 6 років - 0,45-0,5 мг, діти до 10 років - 0,7 мг, а вагітні та жінки - 2,5 мг. Люди, що займаються спортом, повинні приймати вітамін А не менш 3 мг на добу.
Вітамін В2:
Добова норма вітаміну В2 становить 1,3-2,4 мг.
Вітамін В1:
Денна потреба дорослої здорової чоловіка становить 1,6-2,5 мг, а жінки - 2,2 мг. Для дитини вона коливається від 0,5 до 1,7 мг.
Вітамін Е:
У добу для дорослої людини потрібно 8-10 мг, а для людей, які харчуються рослинною їжею, вона зростає в 2 рази.
Вітамін К:
Дорослій людині досить близько 0,2-0,3 мг на добу. При різних інфекційних захворюваннях потреба в ньому зростає в два рази.
Фолієва кислота:
Для дорослих людей, що ведуть звичайний спосіб життя, потреба в цьому вітаміні становить 300 мкг, а для вагітних жінок вона зростає до 400 мкг.

Немає коментарів:

Дописати коментар